>
Η Ελάτη

Η Ελάτη, αλλιώς 'Τύρνα' όπως την αποκαλούνε οι ντόπιοι είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του νομού Τρικάλων. Η Ελάτη είναι κυριολεκτικά βυθισμένη μέσα στο ελατόδασος του Κόζιακα στα 950 μέτρα υψόμετρο. Οι κάτοικοι της ανέρχονται περίπου στα 800 άτομα αλλά τα Σαββατοκύριακα λόγο των επισκεπτών φτάνουν μέχρι και τις 5000, ειδικά μόλις πέσουν τα πρώτα χιόνια.

Η Ελάτη 1Η Ελάτη 2Η Ελάτη 3Η Ελάτη 4Η Ελάτη 5

Το φυσικό τοπίο της Ελάτης αλλάζει σύμφωνα με την εποχή που θα την επισκεφτείτε. Την άνοιξη, τα πάντα ανθίζουν, τα πάντα γεννιούνται, τα πάντα παίρνουν ένα πολύχρωμο σχήμα και οι μυρωδιές των φυτών είναι διάσπαρτες σε όλο το χωριό. Το καλοκαίρι οι νύχτες γίνονται δροσερές σε σημείο που χρειάζεται κουβέρτα για τον νυχτερινό ύπνο. Εδώ το τοπίο γίνεται όλο και πιο πράσινο καθώς τα περισσότερα λουλούδια παίρνουν σιγά σιγά τον δρόμο προς το φθινόπωρο.

Η Ελάτη 6Η Ελάτη 7Η Ελάτη 8Η Ελάτη 9Η Ελάτη 10

Το φθινόπωρο τα χρώματα γίνονται μουντά αλλά ρομαντικά, που σου αφήνουνε μια αίσθηση νοσταλγίας πράσινου. Φύλλα από πλατάνια, μηλιές, καστανιές και διαφόρων άλλων δέντρων είναι πεσμένα στους δρόμους. Μια γλυκιά μελαγχολία πέφτει στις καρδιές όπως η υγρασία των φθινοπωρινών βροχών, μέχρι τις πρώτες νιφάδες χιονιού.

Η Ελάτη 11Η Ελάτη 12Η Ελάτη 13Η Ελάτη 14Η Ελάτη 15

Το χειμώνα η Ελάτη φορεί τα καλά της. Τα πάντα γίνονται άσπρα εκτός από τον καταγάλανο ουρανό που σκεπάζει τις βουνοκορφές και το ελατόδασος. Τα τζάκια παίρνουν κυριολεκτικά φωτιά και οι μυρωδιές του ξύλου που καίγεται γίνεται το άρωμα του χωριού.